2020. október 11., vasárnap

Zombori István (szerk.): A szerbek Magyarországon - Die Serben in Ungarn - Jelenlegi ára: 2 000 Ft

Alcím:  A szegedi múzeumban 1990. október 17– 18-án tartott tudományos konferencia bővített anyaga
Kiadás:  Móra Ferenc Múzeum, Szeged, 1991
Az olvasó által kézbe vett kötet a szegedi múzeumban 1990. október 17 — 18-án rendezett két napos konferencia anyagát tartalmazza. A megrendezés „ ürügyéül" a szerbek 1690-es nagy magyarországi menekülésének 300. évfordulója szolgált. Valójában azonban az a régóta meglévő szándék öltött itt formát, hogy el kellene kezdeni a téma szenvedélymentes, szakszerű feldolgozását, szigorúan szakmai megközelítésben.
Jó lenne, ha a jelen konferencia és kötet első lépését jelentené a meginduló kölcsönös, közös feltáró munkának, amelyben szerbek és magyarok, történészek, néprajzosok és irodalmárok együtt vesznek részt.
A konferencia kapcsán nem lehet elvitatni a szigorú szakmai érvek mellett az ismételten előbukkanó politikai aktualitások meglétét sem. Ezt jelezte, hogy a konferencia megnyitását Rudolf Szova úr, Jugoszlávia budapesti nagykövete vállalta és beszédében a történeti kutatások fontosságát hangsúlyozta. Az elmúlt évtizedek számos kitérője, gyanakvása eloszlatásában sokat segíthet a tudományos feltárás, ill. a viták tudományos keretek között zajló menete, ha arra a szegedihez hasonló őszinte, korrekt módon kerül sor.
Kívánatos lenne a kezdeményezés folytatása, akár kölcsönösen megrendezve — Jugoszláviában ill. Magyarországon. A szűklátókörű, csak a napi politikai megfontolásokat figyelembe vevő „ nemzeti" történeti megközelítések ideje lejárt, és helyére kell lépni az itt megnyilvánult árnyalt hangú nemzetközi együttműködésnek. A különböző vélemények így sem tünnek el teljesen - ezt nem is lehet elvárni - de a mások érveinek meghallgatása nélkül hirdetett koncepciók helyett sor kerülhet a konstruktív vitákra.
Ennek reményében bocsájtjuk útjára a kötetet, elismerve ennek fogyatékosságait, hiányosságait, és az előadások között, szükségszerűen előforduló bizonyos átfedéseket is.
A képeken látható állapotban.


Jelenlegi ára: 2 000 Ft
Az aukció vége: 2020-10-11 17:43 .

Megjegyzés küldése

Megjegyzés küldése