2015. november 2., hétfő

Muskotály zsálya magcsomag 2013-as - Jelenlegi ára: 60 Ft


Az aukciómban 50 szemes csomagban
muskotály zsálya magot lehet rendelni.
Gyógyhatású, dísznövény!
Szedett vetőmagok egészséges saját növényről, Érv ideje: kb. 2016. dec.
Vetés márciustól júliusig, ládában 0, 5-1 cm mélyre.
Nedvesen tartsuk, világos helyet biztosítsunk a kelés után.
Palátázás a vetéstől számított kb. 2 hónap múlva mikor megfogható méretűek.
Palántázás: vetéstől függően koraősszel vagy nyár lelején amig kicsi a palánta: 5-12 cm.
Középkötött, gazdag földben nől a legszebben. Agyagos vagy erősen kötött talajokon a szára rövid marad a növény csenevész lesz. Napos helyre ültessük, locsoljuk. A megfogant növényt öntözni ajánlott, lehet.
A növény 120-130 cm magas is lehet.
A virágokat májusban-júniusban 1-1 száron hozza, kedves ajándék csokorba virág mellé érdekes hatást ad.
A tő középen hoz eg! y négyszög alakú főszárat hosszú oldalhajtásain lesznek a szárak a virággal.
Illata különleges, sokan gyógyhatású növényként is használják, olvass utána a neten.
A növény palántája áttelel.
Kétéves növény, magról elvetheti magát a kerben.
Tápdús, laza talajt kedvel, vízet meghálálja. A magvetést kelésig tartsuk nedvesen, télen ajánlatos takarni. Szegélynövénynek sövénynek és virágágyi kiültetésre ajánlott.
Ellenálló növény nagy bolyhos gyökérrel, puha molyhos zöld levelekkel.
Napos, meleg helyeken igen jól érzi magát.
A magok valamivel kisebbek mint a borsszem de jól kelnek.
Képek illusztrációk.
Leírás:
Tea és fűszer
A muskotályzsályának mind az illóolaja, mind a virága és a levele is alkalmazható gyógyászati célokra. Hagyományosan a növény virágát és levelét teának készítik el. Ehhez két teáskanál muskot! ályzsálya-virágot vagy -levelet öntsünk fel egy csésze f! orró vízzel, és hagyjuk állni 10 percig. Leszűrés után kis kortyokban igyuk. Teakúraként 6 héten keresztül napi 1-3 csészével fogyasszunk belőle. Erősíti az immunrendszert, leküzdi a bakteriális fertőzéseket, csökkenti a gyulladásokat és a túl magas vérnyomást, segíti az emésztést és enyhíti a fájdalmat.
Mivel a muskotályzsálya a hagyományos zsálya rokona, felhasználhatjuk a konyhában is. Egyszerűen a szokványos zsályát helyettesítsük muskotályzsályával. A fiatal, ehető virágok minden tányér díszei, főleg friss salátákban mutatnak jól.
MUSKOTÁLYZSÁLYA – Az orvosi zsályánál enyhébb tulajdonságú, tipikus női növény. Hormonális kiegyensúlyozó és antidepresszáns hatású. Gyengéd üdítő íze van.
A zsályatea fogyasztása segíti az egészséges ízérzékelésünk visszanyerését a zamatos, édes ízt teljesen nélkülöző aromájával ugyanis megtisztítja az ! érzékszervi érzékelést.
Kóstolgassuk!
TÖRTÉNETI ADALÉK: A zsályát, mely az életet meghosszabbítja, a múltban minden földrészen nagyra becsülték. A kínaiak akár három doboz kínai teát is felajánlottak egy doboz zsályateáért a holland kereskedőknek. Rendszertani neve, a Salvia, a latin Salvare, azaz jó egészségben lenni – igéből ered, és jól tükrözi hírnevét. A rómaiak szent növényként tisztelték, és szakrális rituálék közepette gyűjtötték be a zsályát. Hűű.
AYURVÉDIKUS SZEMLÉLET: Az ayurvéda hagyománya különleges adottságokkal bíró növényként tartja számon a zsályát, mint ami szellemi és érzelmi szinten is erőteljesen tisztító hatást fejt ki a gátlások eltávolítása, a ragaszkodás és mohó szenvedélyek enyhítése révén, így segítve elő a nyugalmat és a tisztánlátás bölcs harmóniáját.
Ilyen például a MUSKOTÁLYZSÁLYA, ami tartal! mazza az orvosi zsálya minden jótékony tulajdonságát, és nem mé! rgező. A muskotályzsálya neve a Salvia sclarea a latin clarus szóra vezethető vissza, amely ‘ tisztítást‘ jelent. A középkorban szemtisztítófűként emlegették, mert megnyugtatta a fáradt szemeket, és a zsálya magvaiból kivont nyákos anyaggal ki lehetett hajtani a szemből az idegen anyagokat. A muskotályos zsálya olyan hormonszerű anyagokat is tartalmaz, amely egyensúlyban tartják női hormonháztartást. Segít menstruációs panaszok, görcsök enyhítésénél, de jótékonyan hat a menopauza idején föllépő hőhullámoknál, migréneknél is.
 
A rómaiak „ claurus" azaz tiszta szavából származik az elnevezése, mivel a szemek borogatására használták. Népi nevei: skarlát zsálya, skarlátfű.
Rendszertani besorolása: Laminaceae (ajakosak) családja
Két típusa van: az egyik igen erőteljes növekedésű (f piramidalis), míg a másik (var. hirsuta) sűrűn szőrözött. Drog:  Illóolaj (Aetheroleum Salviae sclareae)
Hatóanyag:
Illóolajában közel 80%-ban két fő komponens található: linalool és linalil-acetát. Mellettük még közel 10%-ban van az ámbraillatot adó szklareol. Jóval kisebb mennyiségben fordul elő a mircén, geraniol, kariofillén, germakrén, terpinol, tujon, pinén, borneol és a kámfor.
Farmakológiai hatás:
A többi zsályához viszonyítva a levelében nagy a litium, a magnézium és a molibdén mennyisége, ezért teája jó feszültségoldó. Külföldön nagyon népszerű éppen ez utóbbi tulajdonsága miatt zsírosolajtartalma is, melyet a kerámia- és a porcelángyártásban használnak fel. Kellemes ámbraillatú illóolajáért az 1900-as évek elejétől termesztik
Előfordulás:
Kaukázus, Földközi-tenger partvidéke. Magyarországon az ötvenes évek óta termesztett.
Az aromaterápia illóolajai között a muskotályzsálya f! elelős a jó kedélyért. Elűzi a komor gondolatokat és felébreszt! i a kreatív impulzusokat. A kerti zsálya rokonaként az egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt is szívesen látott vendég.
Hangulatfokozó a fűszerkertből
Amikor télen a napfény hiánycikknek számít, vagy a hétköznapi gondok a fejünkre nőnek, alkalmanként szükségünk van egy hangulatfokozóra. A muskotályzsálya egy ilyen természetes szer, amely nemcsak jobb kedvre derít, hanem képes motiválni, inspirálni és egészségesen is tartani.
Már a középkorban is ültettek a kertekbe muskotályzsályát, és alkalmazták az emésztés segítésére, étvágytalanság ellen és gyomor-bélbetegségek gyógyítására. A 1, 5 méter magasra megnövő növény ma is díszíti a kerteket levendula- és rózsaszínű virágaival. Illata fanyar, mint a citrom. A homeopátiában és az aromaterápiában alkalmazva a muskotályzsályának elsősorban antibakteriális, fájdalomcsillapító, vérzéscsillapító és tonizál! ó hatása van.
Illóolaj az idegeknek
A muskotályzsálya illóolaja serkentő és egyúttal kiegyensúlyozó hatása miatt nagyon népszerű az aromaterápiában. Ráadásul ez az olaj kitűnő növényi forrása az omega-3 zsírsavaknak. Külsőleg az akupresszúrás pontokra vagy masszázscélokra alkalmazva a muskotályzsálya-olajnak euforizáló hatása van. Különösen a talpba masszírozva növeli az energiát. A muskotályzsálya olaja bevált stresszoldóként, antidepresszánsként és afrodiziákumként is. Ebből az igen hatékony olajból már néhány csepp is erősíti az érzelmi kiegyensúlyozottságot, elűzi a melankóliát, a gondokat és a szorongást. Zárjuk például a napot egy fürdővel. Ehhez adjunk néhány csepp olajat a fürdővízbe, és élvezzük a harmonikus álmokkal teli pihentető éjszakát.
Muskotályzsálya a bőrnek és a hajnak
A muskotályzsálya illóolaja revitalizálja a bőrt, kisimítja a ! ráncokat és meggyógyítja a kiütéseket és az ekcémát. Hatóany! agai nyugtatják a bőrgyulladásokat, és szabályozzák a száraz bőr zavart lipidháztartását. Adjunk néhány csepp muskotályzsálya-olajat a testápolónkba, vagy egyszerűen keverjük ki saját olajunkat. A mandulaolaj és a jojobaolaj néhány csepp muskotályzsálya-olajjal kitűnően alkalmas a bőrápolásra. A korpás fejbőr és a gyorsan zsírosodó haj is kezelhető muskotályzsályával. Ehhez adjunk néhány csepp olajat a hajöblítőnkhöz.
Köszi, hogy benéztél.
Olvasd el a Saját oldalamat is!
az én muskotályom már ekkora:


Jelenlegi ára: 60 Ft
Az aukció vége: 2015-11-23 17:45 . Muskotály zsálya magcsomag 2013-as - Jelenlegi ára: 60 Ft

Megjegyzés küldése

Megjegyzés küldése